Tippek
Cserépkályhás tippek!
- Kályhánkat a fűtési idény végén, alapos tisztítás után gondosan vizsgáljuk meg, és ha a tűztér samottbélése kiégett, töredezett, azonnal javítsuk ki, hogy a friss tűzálló bélés őszig jól megszáradjon.
- Ha a kályha vas része (az erős tüzelés hatására) kiolvadt vagy megrepedt, ill. kisebb lyukak képződtek, a lyukakat, repedéseket ideiglenesen vízüveges samottliszttel tömjük el. Ha szükséges, a kályhát kályhással javíttassuk meg, ill. cseréljük le.
Kemencés tippek!
- A gyökérrészek, kérgek, zöldségek és gyümölcsök általában egyaránt száríthatók tűző napon, vagy - aszaló berendezés híján - egy kemencében vagy egyszerű konyhaii sütőben.
Kéményes tippek!
- Az optimális kéményrendszer megválasztása esetén több mint 5% energiamegtakarítás érhető el.
- Ha az égéstermék visszaáramlik, füst van, ez a legbiztosabb jele annak, hogy valami nincs rendben a kéménnyel. A gázkészülékeknél az égéstermék visszaáramlását csak úgy tudjuk ellenőrizni, hogy a készülék nyílásaihoz tükröt helyezünk. Ha begyújtás után néhány perccel bepárásodik a tükör, akkor az égéstermék nem a kéményen távozik. Mindenképpen hívjunk szakembert (kéményseprőt)!